Başkan Güler: Ordu'da tarım alanında yeni bir dönem başlattık

Başkan Güler: Ordu'da tarım alanında yeni bir dönem başlattık

Yeni fikirleri desteklemek ve tarımın gelişimine katkı sağlamak amacıyla Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulubey ilçesine bağlı Akpınar Mahallesi’nde faaliyetlerine devam eden Karadeniz’de ilk ve tek olan Biyoinovasyon Merkezi girişimciler için uygun laboratuvar ortamı sağlıyor.

Ordu Valisi Muammer Erol, İl Tarım Müdürü Kemal Yılmaz ve Ulubey Kaymakamı Esra Demirtaş ile Biyoinovasyon Merkezi’nde incelemelerde bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, misafirlerine tesisi gezdirerek merkez hakkında bilgiler verdi.

Biyoinovasyon Merkezi’nin yaptığı çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Güler, ata tohumundan aromatik bitkilere, topraksız tarımdan gübre üretimine kadar birçok çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.

Merkezin özellikle doku kültürü laboratuvarında önemli çalışmalara imza attıklarını ve ata tohumlarını koruduklarını vurgulayan Başkan Güler, şöyle konuştu:

“Ulubey Akpınar’daki atıl okul binasını dönüştürerek kurduğumuz Biyoinovasyon Merkezimiz tarımda bilim, teknoloji ve üretimi bir araya getiriyor. Doku kültürü laboratuvarımızda mavi yemiş, lavanta, aronya, orkide gibi türlerde 40 binin üzerinde fidan üretildi. 19 farklı tür için çalışmalar sürüyor. Ata Tohum Merkezimizde 75 tür ve 252 çeşit ata tohumunu koruyoruz.”

Dikey tarım çalışmalarının yanı sıra gübre üretimi, atık yağların değerlendirilmesi gibi birçok alana da el attıklarını ve yenilikçi çalışmaları hayata geçirdiklerine dikkat çeken Başkan Güler, şu bilgileri verdi:

“Dikey ve yatay tarım modüllerimizde domates, brokoli, karalahana gibi sebzelerle topraksız üretim denemeleri yapıyoruz. Sera ve deneme parsellerimizde yazlık-kışlık sebzeler ve tıbbi bitkiler test ediliyor. Distilasyon ünitemizde lavanta, ıtır, biberiye gibi bitkilerden yağ üretimi yapılıyor. Bitki fabrikamızda kapalı alanda üretim başladı. Doku kültürüyle üretilen fidanların adaptasyonu için serada testler yapılıyor. Kompost makinamızla budama ve organik atıklardan 24 saatte doğal gübre üretiyoruz. Fındık kabuğundan pelet üretimi başarıyla tamamlandı. Ayrıca, atık yağlardan arap sabunu; tıbbi bitkilerden krem, şampuan, deodorant gibi doğal ürünler geliştiriyoruz. Kuşburnu içeceği üretimi devam ediyor. Merkezimizde staj yapan üniversite öğrencileri, TÜBİTAK projeleri yürüten lise ve BİLSEM öğrencileriyle birlikte gençleri tarımın geleceğiyle buluşturuyoruz.”

  Hibya Haber Ajansı