Eğitim Sen Bursa Şube Başkanlığında yapılan toplantıda konuşan Derviş Erdem, “Türkiye’nin ekonomik, toplumsal ve kültürel gelişiminde önemli ve belirleyici rolü olan ve 17 Nisan 1940 yılında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde kurulan Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 85. yılını kutluyoruz. Kurulduğu dönemde ülkenin içinde bulunduğu bütün imkansızlıklara rağmen ülkemizin en önemli aydınlanma ışığı olmayı başaran Köy Enstitüleri’nin zengin pratiği, aradan geçen yıllara rağmen hatırlanıyor. Türkiye’nin toplumsal dönüşümünde, halkçı kamucu eğitim anlayışının inşasında simgesel bir yere sahip olan Köy Enstitüleri, kuruluşunun 85. yılında yalnızca modern ve kapsayıcı bir eğitim modeli olarak değil, aynı zamanda bugün eğitim sisteminde yaratılmaya çalışılan karanlığa karşı hâlâ güçlü bir ışık tutan bir toplumsal mücadele deneyimi olmuştur” dedi.
Eğitim Sen Üyelerinin de katıldığı toplantıda konuşmasını sürdüren Derviş Erdem, şunları kaydetti:
“Köy Enstitüleri, 1940’lı yıllarda nüfusun büyük kısmının okuma yazma bilmediği bir ülkede, halkın yaşamına doğrudan dokunan bir eğitim modeli olarak inşa edilmiştir. Köy Enstitüleri’nin laik, bilimsel, karma ve toplumcu eğitim anlayışını hedef alan dönemin karanlık zihniyeti, aradan geçen onlarca yıla rağmen farklı biçimlerle yeniden kendisini göstermeye başladı. Bugün bu saldırıların en güncel örneğini ise, köklü liseler ve 'proje okulları' adı altında seçilen nitelikli eğitim kurumlarında yaşanan siyasal kadrolaşma, liyakatsiz atamalar ve öğretmen tasfiyelerinde görüyoruz.
Unutulmamalıdır ki bu topraklarda bir kez özgürlük tohumu ekilmiştir ve o tohumun adı Köy Enstitüleri’dir. Eğitim Sen Köy Enstitüleri’nin ilerici, demokratik ve toplumcu mirasına sahip çıkmakta, eğitimde laikliğin, bilimin ve eşitliğin yeniden egemen kılınması için mücadele etmektedir. Bugün, proje okullarında yaşanan öğretmen tasfiyeleri ve kadrolaşma uygulamaları karşısında Köy Enstitüleri’ni sadece geçmişin pusulası değil, aynı zamanda geleceğin kutup yıldızı olarak görüyoruz.
Eğitim Sen olarak 85. yılını kutladığımız Köy Enstitüleri’nin toplumcu eğitim felsefesinin, aklın, bilimin, demokratik öğrenme ve öğretme ortamlarının eğitim sisteminde egemen olması için, herkese eşit ve parasız, kamusal, bilimsel, laik, demokratik, cinsiyet eşitlikçi ve anadilinde eğitim hakkının önündeki engellerin kaldırılması için mücadelemizi sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz."
Hibya Haber Ajansı