Lansman, Huawei ve IUCN'nin yanı sıra Meksika Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, Yucatán Eyalet Hükümeti ve yerel ortak C-Minds tarafından gerçekleştirildi.
Meksika Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Biyoçeşitlilik ve Çevresel Restorasyon Müsteşarı Dr. Marina Robles García, "Meksika'da, ülkemiz ekosistemlerinin yüzde 42'si, çözüm bulmak zorunda olduğumuz derecede bir bozulmayla karşı karşıyadır. Bu çözüm, çok sayıda restorasyon ve izleme çalışması içeriyor ancak aynı zamanda daha önemli bir şey anlamına da geliyor ki, bu ittifak sayesinde, tam da bunu görüyoruz," dedi.
Huawei TECH4ALL ve IUCN Yeşil Listesi doğrultusunda Huawei ve IUCN, 2020 yılında, teknolojik inovasyon yoluyla doğanın korunması konusunda başarıyı artırmak için Tech4Nature küresel ortaklığını başlattı.
Meksika'nın Yucatán Valisi Joaquín Díaz Mena, 2025 Tech4Nature Zirvesi'nde, "Bugün ortak bir vizyonu, doğayı korumanın artık sadece iyi niyet veya münferit politikalara bağlı olamayacağını idrak eden bir vizyonu kutluyoruz. Bilim, teknoloji, güçlendirilmiş topluluklar ve kararlı hükümetlere ihtiyacımız var," şeklinde konuştu.
Habitat kaybı ve parçalanması nedeniyle jaguarlar, IUCN Kırmızı Listesi'nde Neredeyse Tehdit Altında olarak sınıflandırılmıştır. Bu türün korunmasına katkıda bulunmak amacıyla projenin ilk aşamasında Dzilam de Bravo Devlet Koruma Alanı'na 60 ses cihazı ve 20'den fazla kamera tuzağı yerleştirildi. Sistem, eğitimli yapay zeka modellerini kullanarak koruma alanında yaşayan türlerin ses ve görüntülerini tanıyabiliyor. Nisan 2025'e kadar bu çözüm, toplam 147 tür tespit etti ve bölgede dokuz jaguarın varlığını doğruladı.
Projenin ikinci aşaması, jaguar popülasyonlarının dağılımı hakkında veri toplama ve biyolojik bir koridor oluşturmak amacıyla karar verme sürecini desteklemek ve koruma alanı yönetimini iyileştirmek için veriye dayalı içgörüler sağlamaya odaklanıyor.
2025 Tech4Nature Zirvesi, teknoloji odaklı doğa koruma alanındaki gelişme ve stratejileri paylaşmak üzere dünyanın dört bir yanından uzman, bilim insanı ve koruma liderini bir araya getirdi.
Huawei Yönetim Kurulu Direktörü ve Kurumsal Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi Direktörü Tao Jingwen, "Dijital teknoloji, biyoçeşitliliğin korunmasını çok daha verimli hale getiriyor ve hükümet ve koruma savunucularının daha hızlı, daha hedefe yönelik adımlar atmasına yardımcı oluyor," diyerek şöyle devam etti: "Dijital teknolojiyi küresel ekosistemin korunmasında ortak bir araç haline getirmek üzere daha fazla ortağımızı Tech4Nature girişimine katılmaya çağırmak istiyorum."
Zirvede, Meksika'nın yanı sıra Brezilya, Çin, İspanya, Kenya ve Türkiye'deki Tech4Nature İkinci Aşama projeleri incelenerek dijital teknolojiler ve yapay zeka analitiğinin farklı ekosistemlerin özel ihtiyaçlarına nasıl uyarlanabileceği gösterildi.
IUCN Meksika, Orta Amerika ve Karayipler Bölge Ofisi (ORMACC) Direktörü Úrsula Parrilla da, "Şu ana kadar yakaladığımız ivmeyi temel alarak bu ortaklığın ikinci aşamasını büyük bir heyecanla bekliyoruz. Bu yeni bölüm, altı ülkeye hitap edecek ve türler, ekosistemler ve bu ülkelerin toplumları için dönüştürücü bir değişimi teşvik edecek," diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Teknolojiyi büyük ölçekli korumaya entegre ederek doğayı, sürdürülebilir kalkınma karar alma süreçlerinin merkezine koymayı amaçlayan küresel hedeflere katkıda bulunuyoruz."
Tech4Nature ikinci aşama projeleri
Brezilya iklim değişikliğinin Marajo Adası üzerindeki etkisini inceleyecek ve ekosistem sağlığının bir göstergesi olarak mangrov yengeçlerini izleyecek.
Çin dünyanın en nadir primatı olan ve sayıca sadece 42 tane kalmış olan Hainan gibonunun yeniden çoğalmasını takip edip desteklemek için ağa bağlı dijital çözüm ve yapay zeka analitiği kullanıyor.
İspanya park ziyaretçilerinin kartalların üreme başarısı üzerindeki etkisini analiz etmek için dijital teknolojileri kullanarak Sant Llorenç del Munt i l'Obac Doğa Parkı'ndaki Bonelli kartalını korumayı amaçlıyor.
Kenya Kisite-Mpunguti Denizcilik Milli Parkı ve Koruma Alanı'nda bulunan koruma altındaki deniz alanları ve mercan resiflerinde izlemeyi geliştirerek yasadışı balıkçılık ve turizm baskısı gibi sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olmayı ve mercanların hayatta kalmasına yardım eden papağan balığını izlemeyi amaçlıyor.
Türkiye iki pilot bölgede, alageyik ve yaban keçisi de dahil olmak üzere büyük memelilere odaklanarak biyolojik çeşitliliğin korunmasını değerlendirmek için STK'lar, özel sektör ve hükümet arasında öncü bir işbirliğini temsil ediyor.
2025 Tech4Nature Zirvesi teknoloji sektörü, STK'lar, hükümetler, akademik kurumlar ve yerel topluluklar arasındaki işbirliğinin, biyoçeşitlilik ve ekosistemlerin korunmasında nasıl yeni bir paradigma yarattığına tanıklık etti.
Hibya Haber Ajansı